Ви увійшли як Гость | Група "Гости


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Flag Counter

Національна гаряча лінія

Національна дитяча гаряча лінія

Головна » 2018 » Грудень » 7 » Нова українська школа
11:46
Нова українська школа

     Відтоді, як в освіті нашої країни впроваджено Нову українську школу, тільки й мови про те, що навчання здійснюватиметься за новим стандартом. Зокрема, на створення освітнього простору у початковій школі, держава виділила субвенцію  у розмірі мільярда гривень. 

      Як бачимо з новин, виявляється не в усіх школах першокласники сіли за нові парти, а класи оснащені електронною технікою. Чому так сталося в інших місцях, причини різні. А ось в нашому районі, відділ освіти, молоді  та спорту райдержадміністрації, директори і вчителі шкіл, батьки постаралися впровадити нові стандарти освіти вже з 1 вересня, освоївши виділені кошти. Першокласники прийшли навчатися в абсолютно оновлені класи.

      Минуло коло трьох місяців навчання. Діти освоїлися у новій обстановці, включилися в навчальний процес. На цей час класи вже повністю укомплектували електронною технікою. А ми завітали до Більмацької опорної ЗОШ І-ІІІ ступенів, щоб на власні очі побачити, яка вона Нова українська школа та розповісти про це читачам.

     На уроці в першому класі вчителька Зоя Миколаївна Холоденко саме представляла дітям літеру «В». Вони з цікавістю роздивлялися її на інтерактивній дошці і вголос промовляли звук. Взагалі їх класна кімната – це щось неймовірне. Одномісні парти ніжного світло-зеленого кольору створюють приємну атмосферу. Кольорові шафки для художньо-творчої діяльності доповнюють її. Зона відпочинку теж оформлена у кольорових тонах. Подушки для ранкових зустрічей легкі і зручні, є куточок природи та багато чого іншого. Учні та вчителька із захопленням представили гостям усі вісім навчальних осередків, які є у класі. Перший – це навчально-пізнавальної діяльності (парти, які можна ставити як за класичною схемою, так і по іншому – колом, півколом). Змінний тематичний осередок – це дошка фліпчарт, на якій можна малювати і писати маркером, чи демонструвати картинки, прикріплюючи їх магнітами. Осередок художньо-творчої діяльності являє собою полички для зберігання приладдя та місце для виставки дитячих робіт. У куточку живої природи, де чимало кімнатних квітів, діти проводять досліди. Власне вони й показали як вивчають будову листочків рослин через лупу. Осередок відпочинку діти можуть формувати самі, розкладаючи на підлозі м’які подушки на липучках. Батьки можуть не хвилюватися, адже під час ремонту підлогу в обох перших класах утеплили. Там є багато іграшок. В осередку гри достатньо настільних ігор та інвентаря для рухалок. А ще у класі є дитяча бібліотечка і звичайно ж осередок вчителя (стіл, стілець, комп’ютер, шафа для зберігання дидактичного матеріалу).

       В іншому класі є такі ж самі навчальні осередки. Вчителька Олена Ігорівна Підпала сектор навчально-пізнавальної діяльності розташувала по-іншому – парти у класі стоять двома півколами. Це теж зручно дітям і педагогу. Асистент вчителя Ірина Володимирівна Михайленко працює з учнем з особливими освітніми потребами, який потребує соціально-педагогічного супроводу. У класі З.М. Холоденко працює асистент вчителя Олена Анатоліївна Бутова. Їх завдання, зокрема, допомагати в організації навчально-виховного процесу в класі з інклюзивним навчанням, надавати допомогу учням з особливими освітніми потребами, які навчаються у класі.

      На рівні регіону кошти між школами роз приділялися за різними критеріями. Зокрема, враховували, де знаходяться навчальні заклади, в місті чи сільській місцевості та ін. На меблі кошти розприділяли в залежності  від кількості учнів, на дидактичний матеріал – від кількості класів, на мультимедійні комплекси – від кількості шкіл, в яких впроваджували Нову українську школу. Всього наші школи отримали 360 тисяч гривень, – розповів  начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Володимир Володимирович Крутько.

       Як виявилося, виділених коштів не вистачило на облаштування класів Нової української школи у такому вигляді, який вони мають зараз. Довелося залучити кошти освітньої субвенції минулого року, за які зробили ремонт класних кімнат, купили ноутбуки для роботи вчителів, шафки для одягу, що встановили в коридорі школи та дещо із дидактичного матеріалу. Директор школи В.В. Паржиховська додала, що батьки першачків, побачивши, в яких чудових умовах  навчатимуться їх діти, проявили бажання також долучитися до впровадження нових стандартів навчання своїми посильними внесками – купили добротні шпалери, шафу та ін.

       Такі ж класні кімнати для першокласників – з новими сучасними меблями  й інтерактивними комплексами обладнали у Більмацькій СЗОШ «Інтелект», Гусарківському НВК, Новоукраїнській та Мар’янівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Щоправда, у двох останніх, за бажанням вчителів перших класів навчальних закладів, встановлені, не інтерактивні дошки, а великі плазмові смарт-телевізори.

      Здавалося, чим ще можна здивувати журналістів у Більмацькій опорній  школі? Ми по доброму заздрили і раділи за першокласників, які мають такі чудові умови для навчання. Але у цьому навчальному закладі з 1 вересня ще й переобладнали кабінети математично-природничого напрямку. Там теж є на що подивитися, і чим захоплюватися. Встановлені усі нові меблі, інтерактивні комплекси (електронні дошки чи екрани з проектором, ноутбуки, принтери, акустичні системи та ін.).

      У кабінеті біології вчителька Галина Миколаївна Підручна саме готувала самостійну роботу для учнів. При зустрічі вона наголосила, що нарешті наша держава повернулася обличчям до освіти і діти мають можливість навчатися у прекрасних сучасних умовах. А також продемонструвала, які є макети для вивчення анатомії, зоології, ботаніки, як працює інтерактивний комплекс. У кабінеті є також принтер-сканер, звукові колонки та ін. Галина Миколаївна додала, що дітям приємно заходити до такого класу і вчителю.

     – Я можу продемонструвати учням той чи інший макет, показати відео, – продовжила вона, – ми отримали для кабінету біології чудові мікроскопи (по одному на кожну парту), мікропрепарати і ми можемо повноцінно провести практичні лабораторні роботи. Я дуже вдячна, що можу реалізувати усі прагнення як вчитель.

      Кабінет географії, де ми побували, по-своєму особливий після оновлення. Вчителька Олена Василівна Нєктова показала, які нові парти і шафи отримали для кабінету, нові глобуси, моделі сонячної системи, ноутбук, принтер-сканер, акустичну систему, відеокамеру, нову дошку, демонстраційний екран і проектор та ін.

       – Зокрема, дуже стало зручно, коли в кабінеті встановили принтер-сканер. Будь-які картки із завданнями можна швидко роздрукувати для учнів, зазначила вчителька. А ще Олена Василівна продемонструвала в дії один із глобусів із підсвічуванням, із захопленням показувала нові географічні карти з мобільними кріпленнями. Але серед них є і старенька потерта карта. Її вчителька зберігає, як пам’ять.

        Кабінети хімії, математики та фізики також обладнані новими меблями, електронною технікою і усім необхідним для проведення занять, лабораторних та практичних робіт. Учні теж висловлюють захоплення такими змінами. А вчителі налаштовують їх бережно ставитися до усього, що є тепер у кабінетах. У наступному році таких змін чекає Більмацька СЗОШ «Інтелект» та Мар’янівська ЗОШ.

        Від усього, що побачили, ми отримали чимало позитивних вражень. Навіть захотілось ще раз сісти за парту та разом з учнями розглянути під мікроскопом будову клітини, провести хімічний дослід, здійснити подорож по географічній карті. Ось така вона Нова українська школа – вражає і надихає. Але ж це тільки початок. Що ж буде далі?













Переглядів: 485 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів

Відділ освіти молоді та спорту Більмацької РДА Запорізької області © 2010 - 2024
Сайт створено у системі uCoz