Ви увійшли як Гость | Група "Гости


Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Flag Counter

Національна гаряча лінія

Національна дитяча гаряча лінія

Головна » 2017 » Серпень » 31 » З Днем знань
17:03
З Днем знань

Шановні педагоги, дорогі учні, батьки!

 

              Щиро вітаємо  Вас з Днем знань – справжнім всенародним святом мудрості, доброти і людяності.

         Цей день завжди особливо урочистий і хвилюючий, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і, водночас, нелегкий шлях до нових звершень, до самостійного життя.

        Нам з вами випало жити і брати участь у вирішенні долі держави в дуже непростий, але історично відповідальний період. Нехай новий навчальний рік буде для всіх нас успішним і результативним. І головним для кожного з нас стане щаслива доля нашого вихованця – майбутнього нашої держави.

        Нехай цьогорічний першовересень буде сонячним, несе добрий настрій у кожну школу, кожну родину!


Зі святом, дорогі друзі! Щасти Вам! 


Переглянути інтерв’ю  начальника відділу освіти, молоді та спорту Крутька В.В. газеті «Рідний край».  
 

  Успішного старту в новому навчальному році

        1 вересня в нашому районі сядуть за парти 1812 учнів. Яким буде новий навчальний рік для учнів і вчителів розповідає в інтерв’ю начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації В.В. Крутько.

– Володимире Володимировичу, які завдання ставить перед освітянами нова українська школа?

      –У найбільшому в історії світовому рейтингу загальноосвітніх шкіл Україна за версією організації економічної співпраці і розвитку ще в 2015 році посіла 38 місце серед країн світу. Ось чому у суспільства з'явився запит на зміни в освіті, бо вітчизняна освіта потребує реформування. Це покликана зробити Нова українська школа, яка підготує освіченого українця, всебічно розвиненого, відповідального громадянина, патріота, особистість, здатну до інновацій.

      Прогнозується, що структура нової школи буде такою: початкова школа – 4 роки, базова середня школа (гімназія) – 5 років, профільна середня школа – 3 роки.

       У 2018 році учні підуть в 1-ий клас нової української школи, а перший випуск 12-го класу відбудеться у 2029 році.

     Приділяється також велика увага інклюзивному навчанню. Запорізька область взяла участь у пілотному проекті щодо створення інклюзивних класів у школах. Заклади освіти мають певний досвід. У такий спосіб навчання отримують 200 дітей-інвалідів.

      У нашому районі в минулому році було створено інклюзивний клас у Благовіщенській школі. У цьому році в планах відкрити такий клас у Новоукраїнській школі. Інклюзивною освітою опікується Фонд дружини Президента України Марини Порошенко. Головне в цьому питанні – виваженість. Треба завжди виходити з інтересів дитини. В деяких районах відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсний центр» почали створювати інклюзивно-ресурсні центри. Мета їх – забезпечення права дітей з особливими потребами від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти. У нашому районі теж є потреба створення такого центру. У нас проживають 76 дітей з особливими потребами, яким необхідна допомога психолога, реабілітолога, логопеда.

   – Міністерство освіти і науки України дало роз’яснення, як викладати предмети в новому навчальному році. Що нового в цих методичних рекомендаціях?

   – Новації в освіті завжди починаються переважно з початкової школи. Отже, частину навчального навантаження з фізичної культури у початковій школі вчитель зможе використовувати на вивчення окремих навчальних предметів, що забезпечують рухову активність учнів (хореографія, ритміка, плавання тощо), за наявності відповідних умов, педагогічних кадрів та навчальних програм .У 1-му класі домашні завдання не задаються. У 2-4 класах обсяг домашніх завдань з усіх предметів має бути таким, щоб витрати часу на їх виконання не перевищували: у 2-му класі – 45 хвилин; у 3-му класі – 1 години 10 хвилин; 4-му класі – 1 години 30 хвилин. Домашні завдання не задаються учням на вихідні, святкові та канікулярні дні. Недопустимим є перевантаження учнів завданнями, які містяться у додаткових посібниках, зошитах з друкованою основою: зафарбовування малюнків, складання схем, таблиць, виконання додаткових завдань і вправ, написання домашніх творів тощо. Оцінювання навчальних досягнень учнів 1-го класу здійснюється вербально (словесно). За рішенням педагогічної ради навчального закладу може надаватися словесна характеристика знань, умінь і навичок учнів 2 класу. Оцінювання навчальних досягнень учнів здійснюється за 12-бальною шкалою: з мови, з математики, з природознавства, але заклад може використовувати інші системи оцінювання навчальних досягнень учнів за погодженням з місцевими органами управління освітою. При цьому оцінки з навчальних предметів за семестри, рік, результати державної підсумкової атестації переводяться у бали відповідно до критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів.

        Вчитель має вільний вибір форм організації навчально-виховного процесу, способів навчальної взаємодії, методів, прийомів і засобів реалізації змісту освіти. Водночас вчителю забезпечується право самостійно переносити теми уроків, відповідно до засвоєння учнями навчального матеріалу, визначати кількість годин на вивчення окремих тем. Запроваджується проведення інтегрованих уроків, що дозволять подолати протиріччя між розподілом освітнього процесу на окремі предмети і цілісністю світу та цілісністю сприйняття дитиною довкілля. Експерти і вчителі вже оцінили рекомендації МОН. З деякими вони згодні, а з деякими – ні. Впевнений, що батьки теж.

  – Вже є електронні версії підручників. Чи доступні вони учням наших сільських шкіл?

    – Електронні підручники доступні для дітей сільських шкіл. Інша річ якість Інтернету у сільській місцевості, чи відсутність в учня комп’ютера. Але в кожній школі є комп’ютерні класи, діє Інтернет. Якщо в учнів є бажання, вони можуть знайти необхідну інформацію з того чи іншого предмету. Як ми свого часу ходили до бібліотеки і користувалися книгами. Знайти електронні версії підручників можна, наприклад, на сайтах pidruchniki.net,  Ерудит.нет. Також, оскільки до початку навчального року навчальні заклади ще не отримали підручники для 9-го класу, в друкованому вигляді, Міністерство освіти і науки України пропонує брати електронні версії підручників для подальшого використання.

 – У новому навчальному році схвалено до використання 29 навчальних програм з позашкільної освіти. Які напрямки будуть використовувати для наших учнів?

    – Для роботи в гуртках використовуємо програми, затверджені Міністерством освіти і науки України за останні 5 років. Всі вони розміщені на офіційних веб-сайтах інституту модернізації змісту освіти, та державних центрів позашкільної освіти: Національного екологічно-натуралістичного центру учнівської молоді, Національного центру «Мала академія наук України», учнівського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, Українського державного центру позашкільної освіти. Так, до нового навчального року схвалено 29 програм з позашкільної освіти. Плануємо у 2017-2018 навчальному році працювати за такими напрямками роботи: декоративно-ужиткове мистецтво, еколого-натуралістичний та художньо - естетичний напрямок з використанням програм: народний танець, папероластика, бісероплетіння, гаптування шовковими стрічками.

      Недоліками деяких програм є те, що вони розраховані на 4 години в тиждень, а не 6 годин, як нам потрібно, або ж не є довгостроковими – терміном 1-2 місяці,1 рік.

  – У дошкільнят теж починається навчальний рік. Що нового чекає на наймолодших?

    – 10 дошкільних навчальних закладів та 4 НВК «ЗОШ I ступеня – ДНЗ» забезпечують дошкільною освітою малечу нашого району.

        Основні завдання для педагогів-дошкільників на 2017-2018 навчальний рік: створення належних умов для отримання дітьми дошкільної освіти, забезпечення дієвості особистісно орієнтованої освітньої системи; реалізація принципів демократизації, гуманізації та індивідуалізації; інтегративності педагогічного процесу в дошкільному навчальному закладі визначені у листі МОН від 13.06.2017 р. №1/9-322 «Щодо організації освітньої роботи в дошкільних навчальних закладах у 2017-2018 навчальному році».

        Сучасний ДНЗ має бути позитивним, динамічним простором, що оптимізує розвивальний потенціал дітей. Педагоги дошкільних навчальних закладів до початку навчального року в літній період працювали над створенням розвиваючого середовища, яке постійно поновлюється і використовується у роботі з дітьми.

          В умовах освітньої реформи «Нова українська школа», що здійснюється Міністерством освіти і науки України, важливим завданням є забезпечення наступності між ланками освіти. Гармонійний розвиток особистості дитини у період дошкільного дитинства та старту шкільного життя – основа подальшого її успіху в умовах безперервної освіти впродовж дорослого життя. Ця робота в навчальних закладах буде здійснюватися відповідно до спільних планів щодо забезпечення наступності між ДНЗ та школою в питаннях виховання та навчання дітей.

  – Яких фахівців потребують наші навчальні заклади?

   – Навчальні заклади нашого району сьогодні потребують вчителів початкових класів, філологів, вчителів іноземних мов, психологів, логопедів, реабілітологів.

   – Ваші побажання колегам, учням, батькам.

        – Своїм колегам до Дня знань хочу побажати здоров’я, успішного старту на початку нового навчального року, подальшого зростання заробітної плати. Учням – впевненості в тому, що знання, які вони отримали в навчальному закладі будуть гідно оцінені в подальшому державою і суспільством. Батькам – миру, здоров’я! Не втрачайте оптимізму, віри в щасливе майбутнє своїх дітей.

     – Дякую за бесіду.

Інтерв’ю вела Тетяна Черниш.

 
Переглядів: 385 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів

Відділ освіти молоді та спорту Більмацької РДА Запорізької області © 2010 - 2024
Сайт створено у системі uCoz